Tuesday, November 30, 2010

ayam..??

assalamualaikum wbt.....

kali nih aku nak kongsikan mngenai ayam...msti semua orng igt nak makan je kan....


nak tau x ape isi telur ayam yg dah disenyawakan???
sbnarnya telur ayam yg kita semua dok makan hari2 tu adalah telur ayam yg x habis disenyawakan oleh benih jantan untuk jadi offspring baru...
kal0 x nnt sume telur yg kte beli akan jadi anak ayam....
sebab itu lah ade istilsh ayam penelur (layer) n ayam pedaging (broiler)...
ayam penelur khas utk bertelur je...die xkan 'ehemm2" dgn ayam jantan...oleh itu..telurnya x lengkap kitaran meiosisnya...
mcam lecturer bio aku kate (Dra. Umi)...manusia pun same..'darah' yg kaum hawa kluarkan ktika dtg bulan pun same...x lengkap meiosisnya...so renung2kan la yek...
sungguh besar ciptaan Allah...mcam2 yg kte terlepas pandang n fikir.....aku pun baru tau mnde nih time lecture...*tu la malas nak revise awal2*


jauh ben0r aku mnyimpang...jom tgk embryu ayam yg bakal jadi anak ayam.....nih adalah gmba2 yg smpat aku capture time lab bio [DEVELOPMENTAL BIOLOGY & GENETICS]
bersama demonstrator yg juga blogger sorang nih...>> Zoulhusni.....(harap2 markah lab report aku 0k la ek...hehehe...)

erkk...aku x ingat la ayam nih punya masa utk develop dr ape ke ape....just ingat flow gamba nih je.... gmbar2 yg kaler pink nih dilihat under microscop Zeiss..[picture captured oleh : Sony Ericsson W995>> aku punya la...] gambar2 nih sume bersaiz bsar...klik la kalau nk tgk lbih jelas....
V
V
V
V
V








nk tgk yg lagi best?? j0m tgk bawah nih....

tgk dari kanan ke kiri tau..

8 kata-kata blogger:

ruby zaizi said...

ei...subhanallah..dpt tgok dgn jelas n terang hehe

zaMir said...

jgn geli nak mkan tlur pulak....telur ayam yg di beli x mcm nih...xkan jadi cmnih...huhuu

zaMir said...

kalau ade....salah penternak tu la...

QaRaMi HasHim said...

wow..
suke info cmnie..
nnti klu ada lagi info persenyawaan binatang..
share la lagi..
:)

hysman said...

foyofo...
real boleh tgok...
kuasa Allah....
lps ni kompon mkn telur separuh masak ari2..
huhu

A.J said...

terigt hari tu sy nak goreng tlur da mcm tu rupa dia...euuuuu

Gen2Merah said...

subhanallah.. Maha Suci Allah

Azham Vosovic said...

Great info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to . Design with love by CikBulat