Tuesday, November 23, 2010

chinchilla.....mende ape nih???

assalamualaikum wbt....kali nih aku nk tunjukkan 1 bnatang yg jarang2 skali org nk amek die jd pet....name die chinchilla....

dia nih terg0long dlam grup r0dent....(lembu : ruminant)....
dia punya bulu 30x lagi halus drpd bulu manusia...*mmg jauh beza*
asal drpd s0uth america...
blu die pack sgt smpai kutu pun xleh hidup kat badan diorang nih..
prut dia xleh digest mkanan berlemak tau...bleh digest rumput2 kering je....*unik*
dia ni jgak slalu dgunakan dlam research utk audit0ry system...(sistem pendengaran) sbb julat pendengaran dia lbih kurang dgn mnusia pnye...(20-30kHz)...
c0mel x??
bdan dia pun x la besar mne...bleh tahan gak la...kpd sesape yg mnat nak bela mnatang nih...g la cari kat pet sh0p....

6 kata-kata blogger:

Pencacai Alim said...

goreng pon sodap

akbintangkcikdlangit said...

agak comel =.= ahaha

zaMir said...

nak kate tikus...mcam tupai...
nak kate tupai...mcam tikus...

zaMir said...

sbnarnye n3 ni ter-inspired drpd kwan kat fb...die kat mnatang nih c0mel sgt time die jmpe kat pet shop....tp die x bli sbb agk mahal....

lieko hirahata said...

ko try honey badger plak :) comel gak hee
dah ade ciri2 vet dah ni!

zaMir said...

honey badger tu ok gak...aku ske characteristics die...bru tgk kat tv1 ari tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to . Design with love by CikBulat