Tuesday, December 7, 2010

tarikh lahir anda di tahun hijriah...

assalamualaikum wbt....
sempena ma'al hijrah hari ni....1 Muharram 1432....
jom kita jenguk jap kalendar tahun hijrah...msti anda terfikir..kenapa kita sambut perayaan2 agama islam sentiasa berbeza dengan tahun masihi....
ramai diantara kita terlepas pandang bulan2 islam nih...sambut hari lahir ikut tahun masihi...ape kata kali ni anda ubah sket...sambut hari lahir anda mengikut kalendar tahun hijrah...ikut bulan islam....

1 lagi...cuba anda cari tarikh lahir anda mngikut kalendah hijriah....
anda sebenarnya tua sedikit daripada umur anda mengikut kalendar masihi...

macam saya...lahir 9 November 1991.....bila tengok kat kalendar islam...2 Jamadil Awwal 1412....kalau ikut kalendar masihi..saya berumur 19 tahun...kalau ikut kalendar hijrah....umur saya 20 tahun....hmmmm..ni sebab ade perbezaan sikit kat kalendar masihi n hijrah...jumlah hari yg kurang sedikit sahaja jika dibandingkan dengan kalendar masihi....

cuba mintak tolong uncle Google ke, aunty Yahoo! ke..sesape je la...carikan date converter untuk mengetahui tarikh lahir anda mngikut tahun hijrah...n kena ingat tarikh tu....yg masih ade kalendar2 lame tu boleh jugak rujuk kat situ....

good luck...

gambar drpd www.dhanay.co.cc

5 kata-kata blogger:

Nazirul said...

la,lu 19 tahun?gua pun 19.haha

Solihin Zubir said...

aku lahir 1 Muharram 1408H..
hari ni genap la umur aku 24tahun kalau ikut kalendar Islam..
kalau ikut kalendar masihi, stil 23.. haha..
happy birthday utk aku! :D

hysman said...

aku 18 Muharram... lg 17 hari aku nk 24..
hoho..

Afzainizam said...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Salam Maal Hijrah" 1432H/2010M.
MEMANTAP UKHUWAH, MEMPEKASA UMMAH.
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
Bentangkan ku permaidani
Dari baldu berwarna putih
Moga tak ku terasakan
Cubaan yang ku galas ini
Kepada Mu titianku
Hijrahkanlah diri ini
Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

EEEEMMMM tarikh lahir aku jatuh pada 2 Syawal lahhh dah lepas

hamzah ian said...

selamat tahun baru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to . Design with love by CikBulat