Thursday, December 16, 2010

jom ke dapur sebentar...

assalamualaikum wbt...

haaa...entry kali nih ada kelainan sket...1st time nih setelah sebulan berblogging...baru kali ni nak post tentang masak2...*ingat laki x pndai masak ke??*....ni pun tetiba rasa nak post...sebab tadi x lunch pun... *takde kena-mengena..*...
disebabkan x lunch lagi...saje la gedik2 pergi dapur...tengok ape2 yg menarik...mak balik kampung...so, pandai2 la makan...bukannya kecik lagi..."hang dah besar...xkan makan pun mak nak suapkan!!!"!~dialog tambahan..~

ingat nak goreng nasi...bukak peti sejuk..tengok2 ade sikit je nasi semalam...so, terus x jadi...tiba2..bukak almari..nmpak ada mee *mee yg jenis kering tu...macam maggi...*...bukak peti ais skali lagi...nmpak sayur kobis purple...fish ball dah abis semalam...ayam malas nak potong kecik2...udang x makan....

so, aku guna je la apa yg ada...nih bahan2nya :

bawang merah n putih...*tumbuk pakai lesung batu...jgn gatal2 nak pakai blender*
cili yg dah diblender mak aku..*aku pakai 2 sudu...banyak wooo...ngamuk mak aku balik nnt*
kicap masin...*kicap manis takde kat rumah aku*
gula n garam secukup rasa...*penambah perasa jgn gatal2 guna..x elok..*
telur yg digoreng x brape nak hancur...
kobis purple...*ni je yg aku jumpa...*
minyak jangan lupa..*aku pakai 2 sudu besar*

ni lah hasilnya>>>
colour nih pelik sket sebab aku pakai kobis yg colour purple...


beberapa minit kemudian....
Akhirnya perut ku terisi suda....






memo : nih adalah masakan saje2 n suka2...kalau nak modified..silakan...aku nih x brape pandai nak masak....

20 kata-kata blogger:

eqbalzack said...

boleh try resepi org bujang ni..hehe
letak kobis purple tu mmg 'something new' lah!

zaMir said...

abg eq : memang bujang habis lah...tiba2 'kurasakan something...'..hahaha...

syik@ iek@ said...

cantik mee ande..de warna purple lg..hehe nice try,

eelobor said...

aku jugak reti masak air jer....

zaMir said...

syik@ iek@ : thanks

zaMir said...

bro eelobor : ni pun suka2 je...

lieko hirahata said...

takot tgok mknn hang. sian ngat aih.
esok aku masak lunch aku pos umah ko -.-

zaMir said...

ieka : ko tak rasa lagi...sedap tau...

Wan Ahmad Izudean said...

err,cabbage tu macam pelik sket.
err,aku rasa macam lapar la pulak tengok mee ko tu... :)

Izamir Ridzwan said...

wah boleh beat mat gebu ni

zaMir said...

dean : tu je cabbage yg aku jumpa...nmpak moden sket..hehehe...

|cah-sahaJa said...

wah3... macam lazat je.. :)

zaMir said...

IR : xbleh lagi...dia tetap power...aku nih amatur je...

zaMir said...

|cah-sahaJa : jemput la try...jangan segan2...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnyer..nak sikit boleh?terliur nih?

zaMir said...

kak LM : camne nak hantar ke Qatar?

Solihin Zubir said...

berselera aku tgok pix kedua tu.. hahaha.. sengal..

zaMir said...

Solihin : jemput la jilat pinggan tu..hehehe...

noreed said...

terkejut tgk mee tu ada color purpple. rupa-rupanya kobis. sama lah kita pun tak mkn udang :)

zaMir said...

noreed : haaa...tu yg pelik rupa dia...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to . Design with love by CikBulat