Thursday, April 12, 2012

Pastry Pokok Duit

Assalamualaikum…Lama dah tak update blog nih rasanya…

Tiba-tiba pagi nih terasa nak update lepas mencuba sesuatu yang menarik daripada blog Mat Gebu. Dah lama aku plan nak cuba buat benda ni, baru la hari ini ada kesempatan nak cuba… Jom tengok apa itu pastry pokok duit…

Tak mahu membebel panjang-panjang, sebenarnya resipi nih diambil daripada blog Mat Gebu … Aku rujuk semuanya kat sana, beli barang ni pun baru petang semalam. Jom tengok bahan-bahan dia:-

  • Puff pastry bersaiz kecil
  • Sosej ayam/daging (mengikut citarasa)
  • Kuning telur untuk disapu di atas pastry
  • Sedikit tepung gandum u(ntuk mengelakkan pastry melekat pada papan canai)
  • Sos cili

Cara-cara membuatnya:-

  • Puff pastry dibiarkan lembut sedikit sebelum dicanai mengikut saiz sosej yang anda gunakan. Sosej digulung selepas pastry dicanai mengikut panjang sosej yang anda gunakan.

  • Kerat hingga putus sosej yang bersalut dengan pastry tadi sebanyak lapan bahagian sama besar. Kemudian tolakkan satu potongan ke kanan, dan satu lagi ke kiri, buat keadah sama untuk potongan yang lain sehingga mendapat bentuk seperti dalam gambar (resipi asal). Tapi aku potong lebih sedikit, aku potong 12 sebab nak hasil yg nipis sedikit, terpulang banyak mana yang anda nak kerat.

sumber gambar: http://www.tiffinbiru.com/2010/12/pastry-pokok-duit.html

  • Susun di atas dulang pembakar. Kemudian, sapukan sedikit kuning telur. Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 20 - 25 minit. Hidangkan bersama sos pilihan anda sama ada sos cili ataupun sos lada hitam.

sedikit perubahan aku lakukan kat resipi ini mengikut citarasa aku. Aku sapukan sedikit sapuan mentega bawang putih (garlic spread) semasa ia separuh masak. Hasilnya, pastry pokok duit ini ada sedikit rasa bawang putih.. sedappp… selamat mencuba.. tak susah pun buat pastry pokok duit nih… Pizza

13 kata-kata blogger:

Sunah Sakura said...

tahniahhhhhhhhhhhh...anda berjaya!!!

Rozuan Ismail said...

pergh, zamir chef bujang hebat!!

Cik Yatt said...

pos mai...haha

Rain said...

serius sangat nyummmeh!

warna & bau masakan pembangkit selera dan nafsu makan hehe

Cik Bulat said...

amboi.. sedapnya.. bestnya bestnya.. mcm senang.. tp aku pening tgok potongan tu.. mcm mana boleh jadi 8, ko potong byk bhgian :O

obat vitalitas herbal said...

waaaahhh ^_^

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

owwhhh nmpk sedap..TQ info..

Maria Menado~ said...

wah. awak masak zamir? tahniahh.. macam sedap~~

Dkna Abza said...

dkna malu bila zamir pandai masak ..huhuuuu

Nor Zilla Sensei said...

nampak macam sedap..mudah n cepat utk d makan..hehe.. thanks kongsi resipi ini

outbound malang said...


Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

Puteri Diyana said...

wahhh..nice sharing..
nmpk sng buat tu..hee.nti nk try ler :)

Abgsado Network said...

sedap sangat.

Bebas Hutang
Amalan Solat
Panduan Sembahyang
Amalan Sedekah
Agama Islam
Poster Motivasi
Law of attraction
Iklan Percuma terbaik
Bebas Hutang
Kaki Review
Jual Emas
Jual Barang Kemas
Rumah Anak Yatim
AbgSado Network
Tukang Baiki Rumah
Buku Permata Yang Hilang
Minyak Lintah Tapa
Baiki kereta Murah Cheras
Ayim Gym and Fitness
SPA untuk lelaki
Minda Jutawan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to . Design with love by CikBulat