Tuesday, February 1, 2011

Deritanya penyakit kanser...

assalamualaikum semua...hmmm..baru update blog untuk hari nih...


aku sebenarnya baru je balik dari Hospital Selayang..teman mak aku melawat sepupu dia...aku pun x kenal sgt dgn sepupu2 belah mak aku...sbb ramai sangat...keluarga yg besar...hmmm..kesian aku tengok seorang sepupu mak aku nih..katanya kena penyakit kanser..x pasti la kanser ape...aku dgr kanser saraf..kat bhgian leher...aku rase mungkin kanser leher....sebelum nih dia x pernah ade rekod kat hospital....baru kali nih dia masuk hospital sebab kanser ni...


yg dia cerita tadi...doktor dapat kesan kanser nih tahun lepas bulan Jun...waktu dikesan dah tahap 4...sebelum kena dia rasa sakit2 kat sendi...sakit tekak...susah nak telan makanan..migrain...selalu demam..n sakit tu datang kadang2..sekejap ok, sekejap x ok...kesian sangat2...dia bukannya seorang perokok...


berat badan dia susut dari 60kg jadi 40kg...aku tgk dia tadi, mmg kurus...nak makan pun x boleh ikut mulut..sebab nnt takut termasuk ke dalam salur paru2...setakat nih air dimasukkan melalui hidung...tapi, esok perut dia akan ditebuk untuk buat saluran makanan...sbb kat hidung tu sgt2 sakit n x selesa....sebelum ni dia x boleh bercakap....n baru tadi dia dah boleh bercakap sikit2..itu pun sepatah2...


sebenarnya kanser nih x kira siapa2..semua orang boleh kena...n kita x nampak pun...kdg2 bila dah tahap kritikal (tahap4) baru dapat detect....aku teringat kat seorang arwah lecturer physics aku dulu...dia kena kanser pangkal rahim (serviks)...sewaktu dia terlantar di HUKM dulu...1 badan dia nmpak bengkak2..kuku dia bengkak2..kesan dari rawatan chemotherapy...rambut dia gugur...tapi, sebelum dia terlantar, dia sempat datang mngajar...nmpak dia sgt2 sakit tapi masih mahu datang mngajar...n sebelum tu...dia dah cuti sebulan untuk buat chemotherapy....walaupun x sampai sebulan dia mengajar aku, tapi pemergian dia sangat2 dirasai...dia sempat kata, mmg sakit sangat2 masa buat chemotherapy....


aku x boleh bayangkan macam mana rasanya...
hmm...macam mana pun mmg x boleh elak penyakit nih...ia boleh datang bila2 masa...minta2 dijauhkan penyakit macam nih....

18 kata-kata blogger:

athirah said...

muda mudahan dia selamat...

zaMir said...

@athirah
harap2 begitu lah...=)

FasiHaH SupiaN said...

yup..betul tue zamir..sakit tak kenal usia sekarang nie....

p/s:sory zamir, baru dapat balas jejak hari ni, sebab baru dapat online and baru je balik kursus..

zaMir said...

@FasiHaH SupiaN
hmmm...risau sangat2..takut terjadi bnda yg sama kat diri kita n kluarga...

Solihin Zubir said...

kanser kat leher?
kanser thyroid kot..
adik aku pon kena tahun lpas..
kena operate..
skang ni dia terpaksa bergantung pd ubat seumur hidup..
mudahan2 selamat semuanya..

zaMir said...

@Solihin Zubir
mmg takde penawar lagi stakat nih...
kne bergantung dgn ubat je....

^mISz MatAHarIEy^ said...

pesakit kanser selalu lmbat dikesan.. sebab tu la.. selalu2 lah buat full medical check up.. at least.. 2 tahun sekali.. mencegah kan lebih baik dari mengubati.. :)

zaMir said...

@^mISz MatAHarIEy^
betul tu...kbanyakan dapat dikesan di tahap 4...

eqbalzack said...

PhD abg eq ni kalau dapat 'bongkar' pasal penyakit kanser ni, akan terbuka sedikit mata rakyat malaysia...insyaAllah...

itamrazali said...

Org HKL dah siasat satu produk nie ..namanya trasfer factor...cuba ler carik, ade org jual kt Msia nie..

itamrazali said...

sorry..*transfer factor*

z said...

InsyaALLAH mudah2an selamat...

APi said...

beringat sebelom kena..^^

zaMir said...

@eqbalzack
hmmm..abg eq kena keje kuat sket...biar terbukak mata rakyat masia tntang pnyakit kanser nih...=)

zaMir said...

@itamrazali
hmmm..xkan x disebarkan secara meluas??? benda baik patut dihebahkan...=)

zaMir said...

@z
skarang hanya bergantung kpd ubat tahan sakit...masih belum ade ubat penawar...

zaMir said...

@APi
penyakit kanser nih x boleh dijangka...sume org boleh kena....kena selalu buat mdical checkup....

Zila said...

Salam,
Sekadar berkongsi. Penemuan melalui pemakanan tambahan SNE(Super Nutrient Essence) Kapsul sebagai ikhtiar bagi merawat semua penyakit kanser. Banyak testimoni pengguna yang telah berjaya disembuhkan. SNE kapsul terbukti melalui kajian klinikal dan disahkan oleh pengguna dan duta produk- Dato' Dr. Shaik Muszaphar (Angkasawan Negara). Maklumat lanjut boleh layari lachanteqsne.blogspot.com @ hubungi saya di 012- 3500 979.

Tq.
Semoga perkongsian ini bermanfaat pada insan-insan yang mencari ikhtiar mengubat sakit kanser. InsyaAllah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to . Design with love by CikBulat