Thursday, March 24, 2011

Kelebihan Masuk Asasi Sains Pertanian berbanding Matrikulasi…

Assalamualaikum semua…

hehehhe..kalau si MAN YUSOEF post pasal Kelebihan dan Kekurangan masuk di Matrikulasi dan Universiti  …..aku pulak nak cerita pasal Asasi atau cakap prg putih..”Foundation”…hahaha…aku nih lepasan Asasi Sains Pertanian kat UPM…sekarang dah degree…baru je tahun lepas habis Asasi Sains Pertanian…aku batch yang ke-5…hehehe…batch aku adalah batch terakhir yang buat asasi kat sini 1 1/2 tahun…junior aku dah start buat setahun je…tapi masih kekal 3 sem…padan muka dorang..kena struggle…hahah!!!…

ok la..nih yang kat Asasi aku ada tapi kat matrik takde…:-

  • duduk kat kolej sama-sama dengan budak bacelor(degree)..
  • suasana pembelajaran sama dengan pelajar ijazah…senang…nanti dah biasa…kalau kat matrik suasana dia tak seperti kat U…
  • kalau asasi upm..nanti terus apply degree kat UPM…tak payah isi UPU dah..best kan?? dijamin kat UPM…kalau matrik dengan asasi lain..kena isi UPU balik..so, belum tentu dapat 1st choice..
  • Asasi sains pertanian nih kena ambik physics sekali…tak macam kat matrik…tambah lg 1 subjek pertanian…best!!! ni subjek pertanian untuk 3 semester:---> 1. Pengenalan kpd Industri Pertanian, 2. Sains & teknologi Makanan, 3. Keusahawanan & Pemasaran Pertanian….best!!! enjoy…ladang pun ada tau…macam2 ktorang tanam…pastu boleh ambil bawak balik hasil tanaman tu..masak kat kolej..makan ramai2..hehehe…
  • tak terlalu pressure bila study…walaupun 6 subjek setiap sem..1 kredit..tapi tetap enjoy…kena ambik Biology, Chemistry, Physics, Agriculture, English, Mathematics….kat matrik sikit je subjek…tapi..soalan exam tu susah nak agak…kat sini..lecturer sini jugak yang buat soalan exam..so senang je la kan…hehehe….
  • kesimpulannya…..bila dah masuk sini..tak payah risau dengan bidang apa yang kita nak ambik degree nanti….tapi jangan la main2 study tu…hehehe…
  • untuk maklumat lanjut..sila jenguk website asasi nih..aku pun jadi model untuk gambar kat website nih..heheheh… http://www.asasi.upm.edu.my/

P1220220

P1210176

DSC00632

gambar kawan aku yang sekarang nih mengambil jurusan Bacelos sains (Bioteknologi)

93 kata-kata blogger:

Pendekar Berkuda said...

asasi... oh...asasi...

macam best je... nanti PB nak apply agak2 layak tak? bio dapat E... ekekeke...

Izamir Ridzwan said...

IR e gak PB.. ha3

faiqah said...

soalan tak de la susah nak agak sangat kat matrik...sebab semua benda da belaja da..
and lepas abes matriks still ley wat pilihan lagi nak amek course ape and certain uni tak tawarkan course yg kite nak...
setiap benda ade pros and cons kan...huhuhu
hw about diploma lak???

sirap merah said...

haha..poyo !
bajet aaa!! wutever~ matrix ttp syiook ! gahahagah

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

huhu...sis ngeri belah2 tikus tu..

man yusoef said...

@sirap merah zamir mmg poyo!!! matrik terbaik!! hahaha

si froggy said...

er...saye lpsn spm,,nk tnye..
>bio n chem byk diteknkn ke??
>>jaminan pekerjaan??
>>>act dye psl ape????
>>>>ssh x?
tq

si froggy said...

another one..hehehe...skang kene study balik ape?? i mean sub ape da most important.. (saye pure sc)

zaMir said...

@si froggy
kan ada 6 subjek semuanya...of course sume penting...x macam kat matrik...matrik just tekankan math, kimia, fizik/bio....tp kat sini...kimia, bio n fizik kne belajar...rujuk wbsite kat atas tu...sebab skarang ade sedikit perubahan....

Anonymous said...

bro,nak tanya sikit.lepas kita habis buat asasi,degree tu kita smbung kat situ terus kan.so,apa cabang2 pertanian yg kita amik masa degree nanti eh?ngtau semua boleh??hairulhensem@yahoo.com.add aku.reply kat sini.

zaMir said...

@Anonymous
saya dah emailkan kpd anda...

fasya said...

saye dapat 8a spm.takde la bagus.tp kire ok la melepasi target.
geng geng 8a kt skolah mostly dpt asasi um,asasi uitm.sy sesat dpt upm.
dan,rase down teramat.haihhh.

*kalau nak reply komen saye ni,kasi ayat yg b sy semangat utk pertanian ni okey? :(

Anonymous said...

nak tnye..sye dpt asasi pertnian kat upm ni...tpy..mslhnye itu last choice sye...x mnat sgt pun pertanian nie...kalo boleh nak asasi sains ...jadik doctor atau pensyarah perubtn...kalo sye amik asasi pertanian nie..still boleh jadik doctor or pensyarah prubtn kan..?plez reply..ngah conpiuz ni...

Anonymous said...

Bro. I need information back up. Agriculture module susah tak?

zaMir said...

@fasya
jgn down...skarang nih sistem dah lain...tak byk ttg prtanian...modul ptanian tak la susah mne...sy hbis blaja dgn cgpa 3.611..sy smbung degree ambik dr. prubatan vterinar..yg penting jgn main2 nnt bila belajar...jgn bandingkan spm antara kawan2 yg masuk tu..sy spm dulu dpat 5a 5b n 1c...tp sy boleh je truskan..yg dpat byk a dr sy tu tak smestinya lg bgus sbb nnt dah berbeza suasana tu...kat sini lain dgn matrik...anda akan didedahkan dgn suasan d universiti sbnar...nnt snang nak adapt...klau nk tau course ape yg boleh smbung degree nnt...sila tgk kat weg asasi... http://www.asasi.upm.edu.my/degrees1.html ...tahniah n gud luck...welcome to upm...jgn rasa down...mna2 tmpat sama je...yg pnting diri kita nih...

zaMir said...

@Anonymous
start intake akan dtg...course utk ke degree dah byk ditambah...boleh smbung ke bdang perubatan...jika anda berminat dgn dr. vterinar pun boleh jugak...sy sekarang smbung blajar dlm course dr. prubatan vterinar...medic pun baru bukak...nak tau course ape yg dtawarkan utk sambung ke degree nnt.. tgk sini.. http://www.asasi.upm.edu.my/degrees1.html

zaMir said...

@Anonymous
agric punya module la yg paling snang sekali...masuk sini nnt anda akan didedahkan dgn pmbelajaran yg sama dgn kat U...ye la..duduk pun kat U...so, nak tau sillabus asasi sc ptanian nih..bukak link nih... http://www.asasi.upm.edu.my/progscheme1.html
sillabus dia lebih kurang sama macam kat matrik..tp lebih mudah...amat ringkas...lecturer pun peramah...sy tmat belajar dgn cgpa 3.611...ptanian tu tak jd masalah sbnarnya...so, kne tumpukan plajaran btul2...

fanaaunjiks said...

sy dapat nie. senior la nmpknye nie? heeee :P

zaMir said...

@fanaaunjiks
super senior...haha...saya batch 2009/10... nak tau macam2 info lg..bukak website asasi nih kat link ats tu...

fai...........!!!! said...

sy dpt ASper upm ni n matrik.. mule2 konpius gak..tp lpas bce ni ati mcm da tertarik kat upm..huhu

zaMir said...

@fai...........!!!!
memang seronok..tp kalau nak tau info byk lagi...bkak wbsite kat atas tu...byk bnda yg awak kne tau...

Anonymous said...

err nk tnya
ad chance x after asasi ni nk amik dr perubatan??

zaMir said...

@Anonymous
jurusan perubatan dah dibuka untuk lepasan asasi sains pertanian ni sejak tahun lepas...tp mmandangkan krajaan nak bekukan smentara untuk kemasukan ke kursus perubatan, mungkin tidak kot... sila rujuk kat website asasi nih kat atas tu...then pergi ke CAPAIAN PELAWAT....kursus perubatan veterinar pun ada jugak...demand tggi...sbb dr veterinar nih masih kurang di msia...

frs ehsan said...

salam.bang,betul ke jurusan perubatan nak dibekukan?so x pluanglah nak smbng kos nih.

zaMir said...

@frs ehsan
tapi UPM masih ambil student perubatan untuk sessi 2011/12...untuk intake sept nnt...lpas itu baru la dibekukan...semua IPTA seluruh malaysia....

frs ehsan said...

saya x fhm sngtlah bng.saya ni pljr bru ASP utk ssi 2011/2012,mksd saya ni adakah jrsn prbtan tu akn dbkukan masa time saya tu nnti.sorrylah byk tanye.

zaMir said...

@frs ehsan
yg tu sy tak pasti...try call pusat asasi UPM...cari no. phone kat website atas tu...sy skarang blajar prubatan veterinar...perubatan vterinar skarang nih demand tggi kat msia...tempohnya sama je dgn prubatan...

frs ehsan said...

okey gak tu.. tapi antara dua kos ni mane yg lbh ssh hah?saje je nk tanye.

zaMir said...

@frs ehsan
saya pun tak pasti sgt...sbb sy baru je masuk degree nih...try la google pasal maklumat sume tu...sy pilih nih sbb mnat...pilih sbb minat, jgn sbb terpaksa..

skarang dah pilih antara matrik dgn asasi??? nak masuk mane??

frs ehsan said...

buat mse ni mmglah asasi dlm kple tpi x thu nk pilih mane satu lps hbs nnti.tpi yg pasti saya mmg minat perubatan.ade tips lain tak?

zaMir said...

@frs ehsan
minat tu sentiasa berubah nanti..sy dlu mula2 nak smbung dlam food tech...tp bila selidik2, sy kurang mnat...n food tech agak susah...tp kalau mnat chemistry, food tech takde hal...nat tau tentang course yg dtawarkan untuk degree nanti, rujuk website nih...
http://asasi.upm.edu.my/degrees1.html
pada awalnya hnya ada 16 program je yg dbenarkan..sumenya berkaitan ptanian shj....start batch saya...program ijazah yg dtwarkan dtambah....

frs ehsan said...

ok trma ksh bnyaklah bang.skurng2nye dptlah sye infrmtion tmbahn sblm daftar nnti.

Anonymous said...

tudiaaa!!! toyya toii... haha.. saya tgh sket pala pkir nk g mtrx ka nk p asasi ptnian ni... hadoii... NK TYA: klu abis asasi ni kan, pastu nk kuar smbung blaja dgree kat U lain bley x? slen UPM? cm UM ka, UIA ka...

*memerlukan pertolongan.. @_@

Anonymous said...

hah, lg satu, klu lps asasi dpt result elok, pastu ley apply luar ngara x? tingin nk p luar ngara ni.. huhuhuuu..

zaMir said...

@Anonymous
kalau anda dari tajaan JPA masuk asasi upm...boleh pilih sama ada nak stay UPM atau apply semula UPU untuk degree nnt...klau bawah tajaan KPTM, tak boleh...stay UPM...kalau degree kat UPM, tak payah isi UPU semula...just isi permohonan ke degree guna borang UPM je...buat 5 pilihan...

zaMir said...

@Anonymous
tak pernah ada sejarah budak asasi UPM buat degree kat luar negara lagi setakat ini...

Anonymous said...

owh.. kena ada scholar dlu la bwu ley mntak U len? mm... cmtu.. ok2.. tq ea..

err.. lg satu, yg isi 5 plhan utk dgree kat UPM tu, UPM akn bg ikut kptusan kita time abis asasi tu la kn? kira xda istilah 'dpt kos buangan' cm abis mtrx la kn klu result xelok?

*tp dh alang2 blaja msti nk bg result elok.. hehe..

*sory byk tya... hya buntu inginkan maklumat.. ^_^ hehe...

fai...........!!!! said...

salam.. sy pelajar baru sem 1 ASPer sesi 2011/2012.. to be true,, mmg sngt best..hehe..mule2 mmg mcm xnk je.. coz sume org mcm pndg rendah je ngn agriculture science ni.. x rse rugi langsung x gi matrik..=)

Anonymous said...

Hi, my sister is going to apply for this program asasi. Is this more easier for the student to get their 1st choice after this program? Do you have any friends who get doctor perubatan for their 1st choice after the program asasi? Thanks

mamanya rebit said...

ad fb x ...senag nk tnya bayak la...

zaMir said...

@mamanya rebit
ada..
https://www.facebook.com/zamir.zanon

Anonymous said...

-saya nak tanya..
-saya lepasan spm dan berminat dalam jurusan sains pertanian..
-boleh terangkan serba sedikit tak tentang asasi upm laluan pantas?
terima kasih..
(^_^)

Anonymous said...

dan lagi satu..
bila boleh mohon laluan pantas tu?
atau permohonan dia dah lepas?
Terima kasih daun keladi...
=D

zaMir said...

@Anonymous
Laluan pantas tu dah tutup, dah masuk blajar dah pun..klau terlepas, boleh mohon utk laluan biasa...lgpun laluan pantas tu dimohon lepas keluar result trial....dah terlambat...selamat mencuba utk laluan biasa...

mayu. said...

Tumpang tanya.. kalau Bachelor Sains Pertanian pulak mcm mana? Lebih kurang sama dgn Asasi Pertanian? Boleh truskan ke bidang Agroteknologi x kalau ambil Bachelor Sains Pertanian?

(Saya plajar matrikulasi, dlm semester trakhir)

zaMir said...

@mayu.
Tak sama..sebab kat asasi tu hanyalah basic je...bila ambil bacelor sc ptanian tu, lagi detail...

Anonymous said...

asasi upm ada peraturan cam matrik gak ker?..(peraturan penampilan)

zaMir said...

@Anonymous
etika pakaian kat asasi upm tak terikat....pakaian bebas mcam student degree..tapi mesti sopan la...heheheh

Anonymous said...

thanks!

Anonymous said...

pembelajaran asasi sama struggle seperti matrikulasi?(abg saya matrik,dan kata tiada masa utk life)

zaMir said...

@Anonymous
saya rasa tak la struggle sangat....boleh relax2 skit....tapi tak boleh la nak main2...

Anonymous said...

bleh mhon course science ea lpas asasi nie?bukn utk p'tnian je ea?

zaMir said...

@Anonymous
boleh je...sila rujuk website asasi tu...ade disertakan sekali kat atas tu...

Ammelia said...

hi, asking on behalf of my younger brother. He is very interested in vet, tapi dia hanya ambik fizk & kimia kat SPM. Eligible tak to apply for the program asasi pertanian & Vet kat UPM?
Thank u very very much in advance!!!!!

keliru... said...

ada tak tawaran belajar luar negara,kalau score bagus dalam AsPer ni??
Thanx..penerangan abang sangat menarik..

Anonymous said...

bleh bgtau course apa yg bleh smbung degree?sbb dah try bukak kat website upm lagsg xdpt?asasi pertanian ni mcm asasi sains hayat la ni?cuma +agriculture je ea?

Anonymous said...

Yuran Pengajian,Yuran Asrama ,Elaun Wang Saku sumenye byr sendiri ke dpt??klu bayar sendiri bape bnyk kene bayar??

saye nak ASPER jugak! said...

waaahh,,rase bez jea masuk asper ni..
memang saye minat botani..
dah letak asper sebagai first choice dah..
hari tu punye spm dapat 8A,1B..(spoil kat chemist..hee)
harap2 dapat asper..amin..^_^v

Anonymous said...

selepas tamat ASPer , kptm masih taja utk ijazah juga ke??

Anonymous said...

asasi sci ptanian nii utk bumiputra je ke?

fatinsyaz0711 said...

dpt asasi sini.. bbelah bhgi pulak nk matrik or asasi sn ptanian..

Anonymous said...

nk tye lh , saya dpt asasai pertanian ni , tapi minat saya lebih menjurus kepada kos yg berkaitan kejuruteraan . so , time nk apply degree tu , ade tak kos2 yg berkaitan dgan engneering ni .

zaMir said...

@Ammelia
tak boleh rasanya, sebab biology tu wajib ada untuk masuk ke asasi sains pertanian

zaMir said...

@keliru...
tawaran ke oversea tu tk pasti, klau under pembiayaan jpa sewaktu asasi, mungkin dpat rasanya..

zaMir said...

@Anonymous
semua course untuk degree tu boleh rujuk kat sini http://www.asasi.upm.edu.my/degrees1.html

zaMir said...

@Anonymous
yuran hanya perlu dibayar sekali sahaja sewaktu pendaftaran.. elaun akan diberkian selepas selesai segala urusan dgn pentadbiran

zaMir said...

@saye nak ASPER jugak!
jangan risau laaaa... konfem boleh dapat... saya dlu 5A je dari skolah teknik.. lepas je masukkk

zaMir said...

@Anonymous
Selepas tamat asasi, tamatlah perjanjian dengan KPTM.. So, bab kewangan terpulang sama ada nak PTPTN, JPA ataupun cari scholar lain..

zaMir said...

@fatinsyaz0711
Kalau ikutkan saya, saya lebihkan ke asasi, peluang sambung degree dengan course yg kita minat lebih cerah berbanding matrik, nanti kene bersaing dgn student STPM, Diploma, Matrik lain lagi.. susah.. kalau masuk asper, nanti just apply degree direct ke upm... buat 5 pilihan je..

zaMir said...

@Anonymous
takde masalah, boleh teruskan engineering... masih lagi ada mata pelajaran fizik dlam sillabus asasi nih.... nak tau course degree untuk lepasan asasi, bleh rujuk sini http://www.asasi.upm.edu.my/degrees1.html

Syasya Johan said...

saya bakal masuk AsPer ni.rasanya info pasal AsPer patut disebarkan as ramai orang pandang rendah sebab word PERTANIAN.lol *saya pun terasa bila mereka-mereka yang um/uia tu berbanga.haha

btw,1sem 6 subjects kan,skrg setahun 3sem.memang cepat ke?neves kalau xpandai bahagi masa -.-

Anonymous said...

cepat la gak..tapi biasenye asasi upm yg lmbt skali habis dpd asasi lain ngan marik lain walaupun start yg paling awal (lewat pon dalam seminggu je gitu)..tak susah mane pon bahagi mase...UPM hebat ape...antare research univrsity yg terhebat setanding degan UM,USM,UKM...x payah terasa..sama level je..lagi satu kelebihan untuk asasi UPM sbb x payh mohon UPU dah lepas habis..x macam asasi PASUM..

Anonymous said...

nk apply ASPER ni skurang2 nya result kne brape? if subject science mase spm kite x strong blh jgk masuk ke?

Anonymous said...

saya minat dalam bidang vet.tapi biology dkt skolah x strong sgt.then how? blh ke apply asper if bio x brpe strong?

pu3 nazifah said...

Salam..~
boleh x sy ambil asasi kt UPM..
then continue degree kt UMK ???
tq..

rusli said...

salam, kalau saya ambil asasi upm,ada biasiswa atau elaun tak semasa saya mengikuti program ni,macam matrik ade elaun kan?

lagi satu...lepas dah tamat asasi boleh tak sy na ambil medic kat upm?..

kemudian,kalau dah keluar result spm,n sy nak apply universiti laen.atau ke oversea...kalau saya punye result ok....boleh ke sy na keluar dari asasi tu..?ke kene bayar ape2...

sorri bnyk tanye..n tq so much :)

Anonymous said...

assalamualaikum
nk tanya
kalau saya dpat fast track medik kat upm,tp sblum tu kena wat asper dlu
mmang terjamin dah ke akn sambung medik kat ctu?

Risau said...

Minat masuk jadi asper di UPM...tapi result SPM untuk fizik, kimia, bio ialah semua A- dan maths & add maths 2-2 A+. Dengar-dengar result semuanya kena A+ baru dapat masuk...betul ke?

Anonymous said...

salam, kalau saya ambil asasi upm,ada biasiswa atau elaun tak semasa saya mengikuti program ni,macam matrik ade elaun kan?

lagi satu...lepas dah tamat asasi boleh tak sy na ambil medic kat upm?..

kemudian,kalau dah keluar result spm,n sy nak apply universiti laen.atau ke oversea...kalau saya punye result ok....boleh ke sy na keluar dari asasi tu..?ke kene bayar ape2...

sorri bnyk tanye..n tq so much :)

Anonymous said...

Ada ja..kejuruteraan pertanian dan biosistem..tapi ada jaa budak asper yang ambik mechanical engineering kimia and so on..depend on u la

Anonymous said...

kalau diploma bioteknologi boleh sambung jadi dr vaterinar x

Anonymous said...

kalau diploma bioteknologi boleh sambung jadi dr vaterinar x

Nurul Farahizaty said...

Assalamualaikum :) nak tanya , abg zamir amek bachelor apa lepas tamat asasi sains pertanian kt upm?

Anonymous said...

kalo dpat sume b+ subjek science ade chance x nak dapat kos nieh? boleh smbung medik x. berharap sgt dpt asasi ni. tgok dah match kelayakan min. tpi mcam ramai jer apply. fiuuuuu. harap2 dpat

Muhammad zakwan said...

kalau saya dpt 8a,3b+..bole x saya dpt asper skrg??(b+:fizik,bio,addmath)

Muhammad zakwan said...

kalau saya dpt 8a,3b+..bole x saya dpt asper skrg??(b+:fizik,bio,addmath)

Ady Shawn said...

asasi sains pertanian plu pergi temu duga x? result addmath dan math sye dpt a+ bio a t[ fizik dan chemi cuma dpt b+ je..ada chance masuk asper x?huhu....

hotaru nurin said...

kalAu amik asasi sini boleh smbung degree tmpat len tak? atau mcm mne? mmmg kne smbung sane ker?

ieyka ahmad said...

salam..sye dpt assi prtanian ni .klau nnti bile dh hbis assi , bleh x nk smbung dr.prubtan tu .course doktor perubatan tu mcm mne? medik k? and brapa pointer kena dpt utk amek dktor perubatan tu?

Tasyalia said...

Assalamualaikum!!Please jawab ASAP :))))))))
1.1 sem=4 bulan=RM 1250??
maksudnya dpt RM 1250 setiap 4 bulan??
2.Pakaian kat sana macam mana utk ladies??
3.Buku pula berapa harga dia?rasanya elaun tu bole tampung buku semua tak??
Terima kasihhhh

Tasyalia said...

Assalamualaikum!!Please jawab ASAP :))))))))
1.1 sem=4 bulan=RM 1250??
maksudnya dpt RM 1250 setiap 4 bulan??
2.Pakaian kat sana macam mana utk ladies??
3.Buku pula berapa harga dia?rasanya elaun tu bole tampung buku semua tak??
Terima kasihhhh

Anonymous said...

assalamualaikum...utk biasiswa kpm 2...mmg kne bkak akaun cimb ke???

Anonymous said...

assalamualaikum...utk biasiswa kpm 2...mmg kne bkak akaun cimb ke???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to . Design with love by CikBulat