Friday, April 15, 2011

Nasib Baik la…kalau tak….

Assalamualaikum semua….

Tiba-tiba terdetik kat hati nih nak update blog nih setelah hampir seminggu tak berpenghuni…time petang2 nih…tengah hujan…memang syok tido..tapi aku tadi saja2 pandang kat ikan2 aku nih…tup2…alamak??!!! Ade prob la pulak kat sekor ikan nih…yang lagi 2 ekor ok je…baru aku ingat nak kasi makan…terbatal niat aku…ikan sekor aku nih tersekat batu kecik kat mulut dia…aku tunggu dalam seminit…tengok batu tu boleh keluar sendiri ataupun tak..sebab dalam air senang sikit…

Aku kesian tengok dia..aku try keluarkan dia…terpaksa genggam..tapi aku tak genggam kuat2…then aku cari apa benda yang boleh cungkil batu tu….aku jumpa jarum…risau jugak takut terluka…alhamdulillah…aku berjaya cungkil batu tu tanpa menyebabkan mulut dia terluka…terus aku lepaskan dalam balang…ligat dia berenang…lega rasanya..kalau aku tak sedar la tadi…tau2 esok dah timbul dalam balang tu….dah tinggal berdua pulak dalam tu….huhuhu….

IMG_0990

inilah batu kecik tu…dalam 4mm@0.4cm panjang dia…..huhuhu….

IMG_0994

jarum yang dari mane datang ntah..aku capai je…terdesak….huhuhu…

IMG_1010

selepas dilepaskan….ligat ko berenang ye….hahhaa…ada 3 ekor semuanya…

26 kata-kata blogger:

CikBulat said...

lain kali letak coklat ! hahaha. ko bela ikan? sama minat dengan along aku =.="

Fahmi Mahat said...

wah... penyayangnya ko . bagus2..


"siapa yang menyayangi makhluk di bumi, maka makhluk yang di langit akan menyayanginya" -maksud hadith

hadith mana? ko tanya CB
ngee


(lupa la)


Regards,
FahmiMahat

Pendekar Berkuda said...

ikan??? member aku pun suka bela ikan...hahahah...

nanie zainudin said...

pehhh....ko punyelaa penyayang..memg bgus la ko jd dak PERTANIAN...x macam aq ni...ikan mati kat tepi aq biar je..takut nk pegang..keh3 =_=

HazHand said...

wah!! ko bele finding nemo laa!! hahahah!

IzudeanIzed said...

perasan pulak ko ye batu ade kat celah gigi ikan...hehe

btw.ikan tu lapar ko tak bagi makan, sebab tu die makan batu... hehe :D

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

fuuuh..nasib baik dapat diselamatkan..

hidup lah dengan bahagianya ikan tu tiga ekor..

cinta tiga segi tak ni??..hehe

taufiq helios said...

z bela hanak hikan!! haha :)

schasya said...

waaa sweet 2 . .

Izamir Ridzwan said...

jadi doktor dah yer.. ahhaha

eqbalzack said...

zamir, dah boleh bedah kucing tak? kucing abg eq nak bersalin dah ni..hehe

zaMir said...

@CikBulat
kalau letak coklat..aku la yang hbiskan dulu nanti...ahhaah!!!

zaMir said...

@Fahmi Mahat
kalau tgk je nnt, kesian dia susah2 nak kuarkan batu tu...

zaMir said...

@Pendekar Berkuda
senang nak jaga ikan nih...tak merayau macam kucing...hahahah

zaMir said...

@nanie zainudin
errkkk....ape nak takut....bukannya dia makan kita pun..huhuhu

zaMir said...

@HazHand
ehhh...leceh...nak kena jaga air masin tu elok2....kalau aku kat rumah..boleh la..skang kat hostel...over la pulak...hahaha

zaMir said...

@IzudeanIzed
oiitt...mane ade celah gigi...mulut ikan tu muat2 je masuk batu tu..tersangkut..kalau dia telan...entah ape yg dia 'hasilkan' nnt...hahaha

btw..aku slalu kasi dia makan sblum aku mkan...dia mmg tak berenti makan...selagi ada..selagi tu dia telan..

zaMir said...

@muhammad iqbal hakimi bin tahir
aku pun tak cam mane jantan mane betina...halus sgt..kalau ikan gupy tu senang la jugak nak beza...bersegi-segi la...hahaha

zaMir said...

@taufiq helios
hanak hikan betoi punya...takde tipu punya...sejak awal sem lepas aku bela..dia setia kat aku...hahahah...erkk..

zaMir said...

@schasya
fish sweet fish....hehe....

zaMir said...

@Izamir Ridzwan
errkkk...belum bertauliah lagi....hahha

zaMir said...

@eqbalzack
errkkk...tak boleh lagi..hahaa...kalau stakat tikus tu saya brani jamin lagi...bedah boleh la...abg eq tolong jahit balik ye...hahaha!!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sian ikan tu..mujur cpt zamir bertindak.lenguh mulut da kot?keh3.

z said...

fuhh neves..huhu

zaMir said...

@Lydia Miza(Aidyl Azim)
haha...klau tak, alamatnya timbul la dia nnt...arwah pulak..

zaMir said...

@z
ehh...apasal smpai neves pulak...hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to . Design with love by CikBulat