Wednesday, May 25, 2011

Menu tengah hari…Mee Goreng Style Aku…

Assalamualaikum semua…

Lama dah rasanya tak buat entri mengenai masak-masak nih…kali terakhir aku buat rasanya aku cerita pasal pasta…kali nih aku masak mee goreng style aku sendiri dengan bahan-bahan yang sedia ada kat dapur rumah aku nih…hehehe….bantai je la apa yang ada…

Buka peti sejuk…tengok sayur yang ada, sayur yang beli kat Cameron Highlands Sabtu lepas…brokoli, salad, lada benggala, tomato ceri, asparagus….HUH!!! macam mana nak masak nih…semuanya tak matching nak masuk kat dalam mee goreng..kalau salad tu boleh la aku hias n makan nanti…huhu…tomato ceri pun boleh la jugak makan bila dah siap mee tu nanti…tengok kat satu compartment lagi..ade kacang panjang dengan sayur campur(kacang peas+jagung+carrot)…sawi dengan kobis dah habis guna semalam…huhhu…hurrmmm…ok la…bantai je la yang nih…yang penting aku dengan mak aku je yang makan….

ok la…dah bebel panjang…masak tak jugak…nanti jadi macam si MAN dalam Maharajalawak pulak…bebel je sampai tak cukup masa nak masak…hihihih…

BAHAN-BAHAN:..

  • 3 keping mee kering yang ala2 maggi tu…(direndam dahulu…)
  • 2 biji telur yang digoreng tak berapa hancur..
  • 2 batang sosej ayam yang dipotong kecik2…digoreng dahulu..(saje letak, sebab malas nak potong ayam..)
  • perencah Bihun Goreng brand ADABI…(untuk mee takde…hehee)
  • bawang putih yang ditumbuk kasar
  • cili blender
  • kacang panjang yang dipotong tak berapa pendek..
  • sayur campur (kacang peas+jagung+carrot)
  • gula dan garam secukup rasa..
  • kicap dan sos cili..(letak ikut citarasa…aku tak letak pun sos, terlupa..hihi)
  • salad dan tomato ceri (bukan hiasan semata-mata…kena makan, jangan bazir…huhu)
  • lupa pulak…minyak masak…haha…

CARA MEMASAK:..

  1. Masukkan minyak dalam 4 sudu besar, tunggu panas, then masukkan bawang putih..dah naik bau, masukkan perencah dengan cili blender pulak…aku suka pedas2..aku letak cili lebih2 sikit…hihi..
  2. Agak2 dah pecah minyak tu, masukkan kicap dan sos cili…dan sedikit gula dan garam secukup rasa….rasa dulu..kalau dah ok, masukkan kacang panjang dan sayur campur tu…kasi empuk sikit…
  3. Masukkan telur goreng tadi dengan sosej…kacau sampai rata…then last sekali…masukkan mee…hehehe..kacau sampai rata…tadaaa…dah siap!!!

IMG_1650

dalam gambar nih, terlupa nak letak tomato ceri…hihihi

P/s: mee goreng ini style aku…sebarang bantahan terhadap resipi ini tak diambil kesah dan tidak dilayan…sebab bukan nak jual pun…(entah boleh jual ke tidak…errkk..)

34 kata-kata blogger:

aslann said...

aku nak bantah!! kenapa guna pinggan bunga2 kaler biru utk hidang??? XD XD

QaRr JaliL said...

aku nak bantah gak!
apasal nampak sedap sgt!..
hahah

Izamir Ridzwan said...

ni mee sanggul ke??

zaMir said...

@aslann
maap encik...soalan anda tidak menepati standard piawai yg tlah ditetapkan...

zaMir said...

@QaRr JaliL
aku rase mula2 ok...lepas tu rase dia ala2 maggi indomee pulak dah...haha

zaMir said...

@Izamir Ridzwan
eh..bukan2...klau g supermarket tgk yg jenama CINTAN...ade jual...bentuk petak cam maggi...

Rafidah Farhana said...

kreatif woo, saya pun tak pernah terlintas nak buat resepi macam ni.

zaMir said...

@Rafidah Farhana
bahan2 yg limited..huhuh...

IQBAL ZARIN said...

bantah! bantah! sebab x de ape2 nak dibantah. hahaha

imah said...

nampak sedap la jugak.. =P

Papa Mifz said...

wah berbakat jugak masak2 ni eh...boleh di banggakan...

zaMir said...

@IQBAL ZARIN
tak dilayan..haaha...

zaMir said...

@imah
kena rasa dlu..baru dpat tau cmne...hahah

zaMir said...

@Papa Mifz
hihi...sikit2 je,..tak berapa pandai pun...saja mencuba...=P

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh nmpk sedap.janji halal dan bersih kan zamir.akak lum pernah campur kacang panjang lagi..hehe.dlm nasi goreng biasalah.kreatif adik akak sorang nih ye

leyzajamil said...

kalau sy masih single sy akan cuba tackle zamir jadi my bf..untung sp yang jd teman hidup zamir nnt ;)

zaMir said...

@Lydia Miza(Aidyl Azim)
kacang panjang tu last choice...hehe....dah takde sawi ngan kobis...

zaMir said...

@leyzajamil
errkk...dia pun mesti pandai masak jugak...baru matching...hihi

Afir said...

sedapnyer..nak skit...

zaMir said...

@Afir
errrkkk...abis daaa....lambat sangat mntak...hihi

eqbalzack said...

cuti lama ni zamir, belajar2 masak...nnt nak kawen senang. hehe..

p/s: abg eq takde cuti...hari2 dtg UPM...

zaMir said...

@eqbalzack
errkkk....bulan 6 dah start keje...hihi...tp tiba2 rase nak balik UPM pulak....rindu...hehehe

Hanim Mahali said...

nak rasa zamir masak!!!!

zaMir said...

@Hanim Mahali
errkk...rase kat pic tu je la ye...hahah

Bro Framestone said...

menyesal datang sini...

adeh lapo seketika

zaMir said...

@Bro Framestone
ehh..lapo balik?? hahah...

Puteri Iqa Izyan said...

mak ai. tengah lapo ni.

nk order boleh? huhu

CikBulat said...

babe ! mnyelerakan!! jadi suami aku cepat !!

zaMir said...

@Puteri Iqa Izyan
errkk...dah tutup le...hihih

zaMir said...

@CikBulat
alamak??? mne pulak aku nk cekau duit nak buat hntaran nih??

cunndaa said...

adeh...lapo la pulak....

zaMir said...

@cunndaa
sabar2...hhaha

aimie amalina said...

yg kat ats nasi style aku
yg kat bwh mee style aku

weee

kretip2 =]

SayabudakBaru Belajar said...

pndai masak bagus..berani mcube

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to . Design with love by CikBulat