Saturday, August 20, 2011

Resipi Biskut Raya #1 : Chocolate Chip Cookies

Assalamualaikum semua…tiba2 hari nih aku rasa nak kongsi pulak pasal nih…padahal resipi nih dah bersepah-sepah kat web2..aku pun ambik kat web mana entah..kakak aku yg nak buat sangat…aku ada la tolong sikit2…lagi pun biskut nih dah ramai orang buat…

tadi nak guna mixer, sempat la pukul butter dgn telur…tiba2 ada bau hangit pulak…mixer tu ok lg…last2 terus plan g jusco, cari mixer baru….hehehe….ok la…jom tengok ramuan2 biskut nih….

  • 190 g mentega- lembut
  • 45 g gula perang
  • 80 g gula kastor/icing
  • 220 g tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil rata baking soda
  • 1 sudu kecil serbuk koko(lebihkan jika suka utk mendapatkan cookie yang dark choc)
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • 170 g cip coklat
  • 170 g badam cincang kasar- di panggang terlebih dahulu
  • 1 biji telur

Cara-cara
1. Tepung, baking soda, koko di ayak bersama.
2. Mentega, gula icing, gula perang di gaul rata.
3. Masukkan telur dan esen dan digaul lagi hingga sebati.
4. Masukkan pula campuran tepung,gaul diikuti dgn cip coklat dan badam cincang dan di gaul hingga rata dan sebati.
5. Susun doh menggunakan sudu kecil di atas loyang pembakar dan bakar hingga garing mengikut suhu kepanasan ketuhar masing2.

**anggaran 100 biji…

yang nih la rupa biskut nih bila dah siap….(gambar nih aku ambik sendiri lepas dah siap….cuma resipi nih sahaja dari internet…rujuk sumber dibawah…)

IMG_2800

IMG_2804

p/s: aku tukang mix, cincang badam, letak adunan atas tray….

SUMBER

22 kata-kata blogger:

Latika.Dot.Dot. said...

ganas nya cookies ni?
:))

Faizal Fredley said...

igt ke ko dah buat kedai biskut...

i Pakcik Zharul said...

Wahh ! it looks yummy ! salivating ! :) HAHA Hebakklah zamir !

imah said...

ok.. sila simpan untuk aku..tq ^^

logorithm said...

Wah! Nampak sedap! Sempat ker masuk balang? :-D


Terbaru dari Logokoko:

[U] Kentut durian

[18SX] Haaa??? Video seks Paris Hilton tersebar lagi???

[U] Toto kini dihalalkan - Selamat Hari Raya!

kaizen said...

boleh la bg aku sebalang kn?? hehehe

Wan Ahmad Izudean said...

nanti aku buat aku masukkan kat blog ye! haha tapi bukan resepi lah..hasilnya.. :)

zaMir said...

@Latika.Dot.Dot.
dari sudut mane nmpak ganaz tu???

zaMir said...

@Faizal Fredley
ape kata ko kuarkan modal..ko kan byk duit dpat dari blog..hahaha

zaMir said...

@i Pakcik Zharul
sila lap ayaq liuq anda ye...

zaMir said...

@imah
susah la nk janji...hahaha...klau jumpa ko nnt,buat2 tak knal la....
ahahahah

zaMir said...

@logorithm
sempat...tp sparuh je kot...hahaha

zaMir said...

@kaizen
sebalang??sebiji kot...utk sample..hahaha...

zaMir said...

@Wan Ahmad Izudean
untung laaa...xpresikuseven.com

Suhaili Sarif said...

eh color itam eks?
nak try la nnti.thanx 4 d resepi :)


btw,thanx sggah blog saya and drop komen
2la,penah jgk dgr kontroversi ade drama pementasan cite tu.sbb dgr cte x mtk permission dr publisher.cite pnjg xtau sgt..thanx 4 sharing

senyumSOYA said...

huhuhu...kena byak bersabar tgok beskut ni..^^"

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

rajinnya zamir..wahh mmg akak suka klu camni sbb ada badam.

fairuz said...

mak aii biskut ni kalau ade kat rumah yang aku p raye, kompom2 aku ngadap ni je. xde lain dah haha

aimie amalina said...

wallah
kalo dah name coklat sedap sokmo =]

Miss Zahirah said...

mmg sdap pun... tgk la tgn sape yg buat??
muahahahaha.....

Anonymous said...

After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your ninenov91.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...

Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.

Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
day!!

And all it took was 10 minutes to set up and run.

But how does it work??

You just configure the system, click the mouse button a few
times, activate the software, copy and paste a few links and
you're done!!

Click the link BELOW as you're about to witness a software that
could be a MAJOR turning point to your success.

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

Anonymous said...

Hi! Nak tnya, cookies ni jenis rangup ke chewy?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to . Design with love by CikBulat