Thursday, November 10, 2011

Resipi simple…Cucur Ikan Bilis…

Assalamualaikum semua….lama sungguh aku tak tulis entri pasal masak-masak ni…bukan apa…tiba-tiba je terlintas nak menaip pasal setelah semalam aku mengalami ‘kemurungan’ yang entah tiba-tiba…amat menyakitkan…rasa tertekan gila…Tuhan je la yang tahu….

Ok laaa…berbalik kepada tajuk nih…malam semalam…baru balik kelas..lapar gila..tak tau nak makan apa…kafe ni lambat pulak nak tunggu…balik je rumah…ade tepung gandum, telur, kiub pati ikan bilis…bawang pulak dah habis…huh!!!…tak tau nak masak apa..alang-alang ade bahan yang tak serba lengkap nih, housemate aku cadangkan aku masak je cucur ikan bilis..ikan bilis takde..huhuh…kiub ikan bilis ade laaa…aaaahhh!!! bantai je la…ni first time aku pkai kiub ikan bilis untuk buat cucur…pelik sioottttt!!!….

BAHAN-BAHANNYA:-

  • Tepung gandum (dalam setengah bungkus…500 gram)
  • Kiub pati ikan bilis (2 kiub)
  • Telur ayam sebiji
  • Air

Takde bawang merah…dah habis..biasa laa….jarang-jarang beli barang nih…pelik kan bila tau yang aku guna kiub ikan bilis nih..tapi rasa dia..sama macam ikan bilis yang ditumbuk kasar yang dicampur dalam tepung nih…sedappppp…garam pun aku tak tambah…sebab dalam kiub ikan bilis tu sendiri dah ada perasa..ada rasa masin-masin sikit…

Macam biasa…gaul la semua ni..*malas nak taip step2 dia nih…*

Lepas tu..goreng laaa…tadaaaa….

gambar diambil atas meja study…hahha…ada lampu meja dengan botol air pulak belakang tu…

4 kata-kata blogger:

Sunah Sakura said...

atas meja study pun still lawa gambar dia...kan da kata da dia pandai...lalala~

blog-tips-kurus said...

kiub tu banyak bahan perasa. lain kali, mesti ada stok bawang + bilis. kalau buh daun sup & karot, lagi mantoppp!! (>.<)

Anonymous said...

perlu memeriksa:)

Lea Isnawi said...

wahhh..nampak sedap! pandai masak ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to . Design with love by CikBulat