Wednesday, March 16, 2011

Letupan Reaktor Nuklear di Jepun | Peningkatan Kadar Radioaktif

TOKYO 15 Mac - Keadaan panik menyelubungi bandar raya Tokyo hari ini selepas tahap radioaktif dari loji-loji tenaga nuklear di negara ini terus meningkat ekoran gempa bumi pada Jumaat lalu. Keadaan itu menyebabkan ramai penduduk mengambil tindakan meninggalkan bandar ini selain menyimpan pelbagai bekalan terutama makanan.

Beberapa kedutaan menasihati kakitangan dan warganegara mereka meninggalkan bandar raya ini, para pelancong memendekan percutian manakala syarikat multinasional menggesa kakitangan mereka bercuti atau menimbang beroperasi di luar bandar. Sebuah pasar raya di daerah Roppongi, Tokyo, Don Quixote kehabisan stok termasuk radio, lampu suluh, lilin dan beg tidur, hari ini setelah penduduk 'menyerbu' pasar raya itu.

image

Wartawan asing yang membuat liputan berhubung gempa bumi dan tsunami di Sendai sejak Jumaat lalu, juga telah pulang ke negara masing-masing. Syarikat mencari pekerjaan Britain, Michael Page International juga akan ditutup pada minggu ini.''Saya akan pergi ke Singapura esok dan bekerja di cawangan kami di sana,'' kata salah seorang daripada kakitangan syarikat itu.

Kyodo News berkata, tahap radiasi di Tokyo dan Saitama adalah 40 kali ganda daripada peringkat normal, masih belum berbahaya kepada manusia namun cukup menimbulkan panik di bandar yang dihuni oleh kira-kira 12 juta orang. Pegawai Pejabat Kaji Cuaca berkata, angin kini bertiup perlahan ke arah barat daya termasuk Tokyo tetapi akan berubah ke arah barat pada lewat petang ini.

Terdahulu, Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan memberi amaran tahap radioaktif tinggi di sekitar loji tenaga nuklear selepas berlaku letupan di dua buah reaktor.Beliau berkata, risiko kebocoran lebih banyak radiokaktif semakin meningkat. - Reuters

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA

4 kata-kata blogger:

akuwanblur90 said...

dengar punya takot... tapi, knp ada pihak kata.. sabar2 malaysia x kn kena langsung!!?? plik2

Dda Ly said...

saye pon risau...pagi ni dah la ujan...betul ke kesan radiasi tu boleh dibawa melalui ujan? hishh seram!

meh ke rumah..
~ketinggalan zaman~
keep in touch ye..♥♥♥

cik najihah said...

feh..menakutkan betoi..

wiernadriezan said...

there is nothing to worry...even radiation tu sampai pun x kn beri kesan kpd individu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to . Design with love by CikBulat