Wednesday, December 21, 2011

Program Asasi Sains Pertanian UPM : Kini Dengan ‘Laluan Pantas’

Assalamualaikum..

Pusat Asasi Sains Pertanian, UPM ditubuhkan pada tahun 2005 untuk memberi peluang pelajar menyambung pelajaran dalam bidang pertanian…Bermula hujung tahun ini, bakal ada pengambilan untuk pelajar2 yang cemerlang dalam Peperiksaan Percubaan SPM…

“Program Asasi Sains Pertanian – Laluan Pantas telah mendapat kelulusan bagi penawaran semester pertama mulai Januari 2012. Penawaran terbuka kepada semua pelajar Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) dan Maktab Rendah Sains MARA (MRSM).
Semua pelajar cemerlang Percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun semasa adalah layak memohon. Pelajar yang dipilih perlu mengikuti pengajian di
Pusat Asasi Sains Pertanian, UPM selama 8 bulan dan meneruskan pengajian peringkat ijazah di UPM pada tahun yang sama.”- SUMBER 

Berikut adalah skema pengajian untuk program laluan pantas:

image

Untuk laluan biasa ke peringkat bacelor:

image

image

Semakin banyak yang berubah sejak Pusat Asasi Sains Pertanian nih dibuka…aku bekas pelajar sessi 2009/2010 rasa berbangga dapat belajar kat sini…pensyarah semuanya berpengalaman…dulu, skema pegajian aku berbeza…dah batch aku la yang terakhir sekali guna skema pengajian nih..lepas tu, junior aku terus tukar macam kat atas nih..

image

Beruntung sangat2 masuk sini, tapi tak boleh main2, sekali main2..habis terus…kalau nak baca mengenai perbezaan antara program matrikulasi dan program asasi upm, baca kat [sini]

Harap2 sesiapa yang dah dapat tawaran untuk ke program laluan pantas tu, datang la mendaftar…orientasi nanti 30 Disember 2011 – 1 Januari 2012…Jumpa di sana!! *kalau aku rajin datang..*

Laman Web Rasmi Pusat Asasi Sains Pertanian--->klik gambar untuk ke web rasmi..

Yeah!! sempat pose dalam gambar untuk masuk dalam web!!

18 kata-kata blogger:

HUSNA fullstop said...

salam
saya mohon gak fast track under mara utk medic UPM
tapi ramai yg pelik
btol ke upm ade medic?
cmna ny?

zaMir said...

UPM ada medic, biomedic, dietetik, nutrition, n occupational health...(farmasi n forensik bakal ditawarkan)
Medic kat UPM tak la lama sanagt dan tak la terlalu baru...

amys said...

RINDU WEH ASASI ! :') banyak benda dah berubah kann. tak rugi untuk sape2 yang nak masuk. :)

zaMir said...

@HUSNA fullstop
rasanya yang awak apply tu untuk program pre-medic kot..tu saya tak berapa pasti..yang tu bukan under Pusat Asasi Sains Pertanian..itu under Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan...

HUSNA fullstop said...

oh ok
btw thanks fr the info
if God will,ill be there :)

twinkle twinkle said...

cuak la nk masuk..rasa mcm xyakin

zaMir said...

@twinkle twinkle
Dapat ke?? tahniah!!! jumpa kat sana..saya bertugas nnt hari pndaftaran n orientasi...

twinkle twinkle said...

tp xsure lagi,,eh tp kenape dlm surat kiteorg die kate 2 sem je,,tp jadual yg dipost ni 3 sem?

zaMir said...

@twinkle twinkle
ada beza la tu//cuba scroll betul2...ade laluan pantas n laluan biasa....

twinkle twinkle said...

hee,,maaf2,,xperasan

model pakaian murah said...

info2 bermanfat thanks yahh

misSbLurRy said...

wow...asper semakin maju!

Anonymous said...

em..nk tnya..lepas asasi boleh sambung medik tak??,,agak2nya berapa pointer yg perlu untuk dapat medik??

Anonymous said...

bila farmasi dan forensik akan dtwrkan?brape pointer untuk ambil medic after asasi?

Anonymous said...

sy dpt twrn ke asasi sains prtanian dan daftar pd 30 n..sy di bwh mara untuk course medic.brape pointer yg perlu sy capai to make sure sy dpt course medic?

gorgeous ♥ said...

salam dik....sorry ganggu..nama akk fariha, phd student di ukm..akk tanya ni bg pihak adik akk,...dia budak baru ASPER upm tu...dia call akk nangis2 stress mcm laju sgt belajarnye..nak tanya, boleh x akk nak beli buku2 nota/kertas2 ujian dan exam yg awk punye yg blh adk akk gunakan? akk harap sangat adik dapat respon message ni..we owe u..really..tq so much..please sms akk 0122766693

Anonymous said...

BLH KE SY MOHON UTK MSK ASASI SN PRTANIAN NI SBB KM N FZ SY C+ JER..?SY MNT NK MSUK CNEY..

lisa said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2011 Reserved to . Design with love by CikBulat